Resepi Lempeng mudah dan lembut

14:49

Assalamualaikum. Mari-mari dapatkan resepi lempeng yang mudah, cepat, lembut dan gebu. Resepi ada di bawah ini. 
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Air
  • Garam
  • Gula
  • Marjerin

Cara-cara
1. Ayak tepung. Masukkan telur, tepung yang telah diayak dan air.
2. Kacau sehingga sebati dan agak likat.
3. Masukkan sedikit garam dan gula mengikut rasa.
4. Panaskan kuali, elok gunakan non stick pan. Tuang adunan dan bulatkan senipis dan setebal yang dikehendaki.
5. Letakkan sedikit marjerin. 
6. Terbalikkan dan angkat.
Adunan yang siap untuk dijadikan lempeng
Tuang adunan dan bulatkan
Terbalikkan untuk pastikan bahagian bawah turut masak
Sedia untuk dihidang
Lempeng memang sedap untuk sarapan pagi atau petang. Kalau Fiza, lempeng tambah sedap waktu pagi cicah dengan susu cair kalau petang makan dengan sambal ikan bilis. Setuju tak? Selamat mencuba.

You Might Also Like

3 kitty baik hati komen

Bacaan Tambahan


Google+ Followers

Pa&Ma Dis 2016

Pa&Ma Dis 2016
Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Okt 2016

Pa&Ma Okt 2016
Thaqif dan mama masuk majalah

Pa&Ma Apr 2016

Pa&Ma Apr 2016
Mama dan Thaqif masuk majalah

Pa&Ma Jan 2016

Pa&Ma Jan 2016
Thaqif masuk majalah

Lisa Ogos 2014

Lisa Ogos 2014
Masuk majalah